Jumaat, 31 Julai 2009

bukan sekadar teman biasa

gua, suya, jay, iera, apai n caki dok serumpun asrama...J penah double decker same gua...si Fai gua rapat ngan die dari form 1..die nih byak ajar gua speaking nih...almaklumlah..itu jam pekat betul telo jawa gua...

gua, suya n apai mmg rapat.ntah macam mane wa olang leh get along..adelatuh kn...ade skali wa olang g tgk Mariah Carey kt Stadium Merdeka..mmg merdeka la MC itu hari...perghhhhhhhhh....pastu..derang ske sgt lepak jt hostel gua kt UM..gua pon mmg ske la..sbb gua dok sorang kan..osmate gua kene cuti itu sem...

tp tuh smua kisah lalu...sejarah terukir dan memori tercipta...

5.24pm,29/7/09..ketika ini gua masih bergelak ketawa sambil minum petang...gua xsdar fon gua berdering:♫adakah perasaan ini sebenarnya cinta...♪...oo..ringtone tuk kawan² baik gua...gua tgk, Dato' Sri call..

aisey..kalau Dato' Sri call konfem mahu kutip utang tempahan baju gua..tp..kenapa beliau menelepon henpon pinjaman gua pakai henpon die..diwaktu begini..sbg pekerja kerajaan yang tegar, seharusnya die menggunakan urusan berborak dgn menggukan harta kerajaan dan fon bil yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan..rugila xpakai..orang da bg pakai kn...gua xminta..

gua xsdap ati..gua kol dato' sri..dikejauhan...die hya berkata...die da takde..sambil diselangi esakan tangisan..talian terputus..almaklumla..bayar sendiri..gua main putus² la...

terus gua text sama die.."gua on da way"

pastu gua kol caki..suh die tgk dato' sri..oke ke x...seingat gua..dato kene g korea mlm tuh..urusan kerajaan katanya..tp..setelah keadaan ayahnya yang sudah berada di hospital putrajaya selama 30 hari..ini menidakkan beliau untuk berurusan ke luar negeri mahupon luar negara..

then..gua text iera, jay, lily and ada...suya gua kol sbb gua bajet die bz gle, konfem ari esok die xleh g..so...mesti ini malam gua angkut sama die...

gua mengetag parents gua...mmg sejak ayah beliau masuk ke spital..niat nk bawak parents gua ziarah ayah die xkesampaian...ntah ape yg gua biji kan..

gua ralat sgt xbawak parents gua jupe parents dato sri apai nih...kalau gua lepak umah die..mesti mak die pesan ajak parents gua..almaklumla..kami mmg rapat...

dan malam itu, gua, suya n parents bergerak ke Sepang...rasa bersalah bersarang dihati..bole dikatakan spiderweb juga ada...gua tatau bagaimana hendak berhadapan dgn situasi sebegini..last year..smasa ayah Suya menghembuskan nafas terakhir...gua agak tabah dgn keadaan itu..kerana, suriya akan menceritakan perkembangan ayahnya kepada gua...

tp apai...mungkin kerana kebijian stadi beliau dan pekerjaan..membuatkan gua bersikap seperti mendoakan ayahnya beransur pulih dari kejauhan...namun, Ya Allah lebih sayangkan ayah beliau...

suya n fai sudah kehilangan ayah yang mereka sayangi..seingat gua, gua jarang melihat suya menangis..unless, kalau die betul² sedey..sbb die nih pon agak berhati tabah gak...
masa ayah die meninggal..die menangis gak..oo..ada..masalah lain ade suya nanges..

tp fai..amat jarang gua melihat die menagis..maybe sbb die sagt saksess lam hidup membuatka dirinya fully occupied dgn bende di sekelilingnya...dan pada malam itu...ketika kami sampai...

"aku dah xde dia tun..."katanya..
dan gua?? gua sgt sukar untuk menuturkan kata²apabila tiba situasi ini
kalau la lu olang...ape perkataan yg akan terhambur keluar??ramai orang akan kate..bersabarlah..kau kuat kn??doa byk², redhakan pemergiannya dan ape jua kata² yang bisa menenangkan keluarga mangsa...

tp sesungguhnya...gua tidak bisa berkata apa..terkedu dan diam membisu...hanya linangan airmata membasahi pipi tatkala itu..dan gua lihat..suya juga menitiskan airmata...gua fikir die merasakan apa yang fai rasanya..rupanya, dia kasihan melihat ibu fai...ya...perempuan tua yg agak lesu sedang duduk di sebelah katil suaminya...

teringat gua akan Haji Jantan ini..orangnya sgt gagah...bekas askar...berkulit gelap dan rambutnya hanya diselang seli dengan sedikit uban sahaja...sentiasa membekal gua n suya buahan apabila kunjungan tak diundang kami..juga sentiasa mengadvisekan dimana tempat selamat untuk mengparkir kenderaan kami,...takut² kereta kami ditebuk durian dan kelapa...

dan setiap kali apabila kami tiba di rumah apai bile hampir masuk waktu..die akan bersiap ke masjid...pada waktu malam..pasti motor merah barunya dimasukkan kedalam rumah...dan sebelum kami pulang kerumah..die pasti akan menitipkn salam buat kedua ibu bapa gua dan menyuruh kami berhati² dijalan raya...

dan..akhirnya..ibu bapa gua hya dapat melihat sekujur jenazah dirinya...ketemu juga ibu gua sama emak apai...xsangka..mereka dipertemukan dalam keadaan begini...

dan gua??terus dibelenggu rasa bersalah...

11 ulasan:

jasrina rahim berkata...

agak emo jugak entry ni..

macha_sezs berkata...

al fatihah....

helomynameisjaye berkata...

2x pegi umah dia.2x jugak dapat layanan baik.al-fatihah.

patungcendana berkata...

al fatihah...

ya...kalau aku pun akan diam dari memberi kata2 yang memang dia sendiri sudah tahu sedangkan aku tak tahu apa yang dia rasa...

selamat berhujung minggu...:-)

mamai berkata...

sedihnya citer nie tapi nak wat camner ajal maut di tangan tuhan kita harus redha

hacienda berkata...

al fatihah..budak matrik aku jugak.. sbr ye

Kikuri-sama berkata...

Panjang gak entry kali ni... hmm.. aku skim and scan je tadi. Nanti aku sambung balik, kay! *wink gaya gewdick*

Kikuri-sama berkata...

Aku dah sambung baca... sedey aaa...
isk. Student aku baru ninggal tghr dati.. iskkk....

@tune® berkata...

jas-->>
bukan agak..
mmg emo

macha-->>
thanx

jaye-->>
besh kn??

patungcendana-->>
itula lumrah hidup..
terkadang kite merasakan kite faham ape yang dia lalui..
tp xdapat rasai ape yg die lalui...

happy monday!!

ieda-->>
tq

kikuri-->>
lasat ko..bz sgt la tuh...

ajal n maut kt tangan penguasa ala...
kite pon xtau bile kite akan dipanggil olehNya

echan berkata...

al-fatihah..
kdg2 diam dah cukup difahami daripada terlalu byk berkata2

Nadine Zuharra berkata...

tabahkan hati.. walaupun hubungan di dunia terputus.. doa yang disedekahkan pada yang telah pergi akan membahagiakan mereka di alam sana...
-Syukur ada kawan2 yang amat memahami..tula kelebihan ade sahabat,susah dan senang,hadapi bersama.. : )