Isnin, 18 April 2016

The journey just begin

Assalamualaikum,

Long hiatus nampaknya...apekan daya, sejak beranak 3 ni, lain macam die punya bizi.

Latest Update,

Fareeq Mikhael:
He's 6 years old now(5 years 4months to be exact)
Sekolah di Little Caliph.
Pot pet pot pet.
Kenot stop talking if he's awake.
Semakin bijak and abang² sangat.
Dukung Qaseh yg lebih berat dr die.
Jaga Baby Firdaus yg asik nages.




Fitrah Qaseh Ayuni:
She's now 4years old (3 years & 5months to be exact)
Pelat S (replace S dgn T)
taya(saya), tutu (susu), tapa(siapa)
20kgs sekarang(xdaya nak dukung dah)
down with eczema since 1 1/2 year. (she's recovering now)
Suka jual barang
Suka sepah barang
Suka Makan
Suka merajuk
sangat comel(pada pandangan mata ibu die)


























Firdaus:
He's 1year old(to be exact 4months)
Down with eczema after 3months jab.
Follow up with dermatologist at HTAR because I can't afford to send him to DR.KO or ranjit OR
any derm
will bring him to homeopathy soon
His face? Like the daddy?like the brother?





harap bleh update lagi nnt

Ahad, 16 November 2014

belanja gambar raya-1435H



raya setiap tahun adalah sesuatu yang bermakna buat aku...tahun ni..lebih byk perjumpaan dgn para sahabat n para saudara mara sbb kali ni aku balik beraya dgn family aku...dan family husband

perak...selangor..pahang...pastu g beraya dgn kawan² husband aku yg diorg dah lost contact...sooo..mmg bz sangat la kan...korang tgk gambar jer la...


 gambar budak sekolah aku..Sekolah mainuddin Baki Kg. Pandan batch 1998




 zeela dtg umah aku sbb die nk bagi kad nikah...yeayyyy



 ni family aku bergambar kat rumah pusaka...besar kan family aku
5 perempuan, 1 orang lelaki (bongsu)



 from left: aisy(anak kak cik-no.4), kak cik dukung amani, qaseh, chucky (no.2), su (no.5), mikhael, aku no.3 and last skali kakak sulung aku..kak nyah.



 aku n shal...beraya ke rumah ijun



 tahun ni fai balik beraya dr Holland...ooo...jumpa suriya...my very the good fren..n fiza...kawan matrix aku



 qaseh dgn ayah aku


 kat Perak...kg ayah



 the girls...memasing kan..opsss...mikhael sesat


 beraya umah cik aa



 abaikan



 qaseh & daddy die




 kazen² aku






 satu²nya adik bongsu lelaki aku


cranky budak² ni...but this is the best pictures lah!

Jumaat, 14 November 2014

kenapa xperlu drive kereta laju²

1. faktor jalan yang tidak sekata dan tidak pernah xde lubang or lopak air di Malaysia

2. Walaupun...walaupun...kereta ko diservis mengikut jadual yang ditetapkan, seperti alasan di atas..kadangkala kau akan nampak kotak atau tayar bertebaran di atas jalan..andai kata kamu dan kamu sudah mengelak...MUNGKIN kamu selamat...TAPIIII..kalau kamu kamu dan kamu laju? Wallahuaklam...kalau pemandu yg cekap..laju boleh mengelak..kalau x? Wallahuaklam

3. ye...mungkin kereta kamu dr segi tayar...suspension...balancing...dlm keadaan baik...tp...kamu bukanlah tau segalanya kerana Allah lebih mengetahui

4. kamu seorang pemandu yang baik...orang lain? adakah mereka? oh nooooOOOO

5. cuaca tropika yg selalu berubah² n unik ni akan membuat kan jalan dan tayar juga berubah² mengikut musim...soooo..hati² di jalan raya

6. korang beli kereta mahal² korang drive laju²...nnt orang xtau sape yg bawak kereta mahal tu...so...kalau camtu...baik beli kereta yg biasa² aje...

7. menikmati pemandangan yg indah untuk memuji kebesaran Ilahi..so..drive slowly  so that u will praise Allah as much as u can...

8. kalau ade budak kecik dlm kereta...bawak slow² xdela budak² tu tak belajar tentang alam sekitar...or kawasan sekeliling...red lorry...blue lorry...bajak...bas...kang bawak laju²..perkembangan budak tu tak sihat pulek...

9. maintain kereta dalam keadaan yg baik...bawak slow²  so..korang boleh nampak lubang....or bonggol...kan ke bagus tu...jimat duit kerosakan kereta kannnn

sememanggnya...aku mmg bawa slow sb aku pernah xciden sbb bawak kereta laju gila...tahun 2007...korang boleh refer blog aku zaman tu...

my dream car?hmmmm....xde...aku bersyukur dgn ape yg aku ade sekarang...WAJA buatan Malaysia...alhamdulillah...


 ini adalah gambar kami dalam kereta yang telah disabotaj oleh mikhael...kau rasa?


Rabu, 5 November 2014

bahasa malaysia is confusing!

cabaran bile ko keje ngan mat saleh ialah...bila die stat belaja bahasa malaysia...haih...dia akan tya ko mcm2 yg buat ko kompius...

mcm kak ton...kak ton punya BM masa SPM A2...masa PMR & UPSR A...so korang rasa kak ton hebat x? berani uols kecam kata kak ton xhebat...lempang nak?

ok..depan meja aku ni bos dr Ausie...die ni dah lama dok Mesia...mmg kalau aku nk ngumpat or ngata die...xblh sgt dlm BM ni..kang die tya kak ton mcm²

faveret words die...

Jom...ape maksud nya...ko agak ade dlm kamus??
Naik atas...go up stairs...come up stairs..nai tangga...
naik kereta...drive car..kan ke lain tu...

later...wait...tunggu...after...nanti...haih....

die buat aku kompius walaupon sebnarnya easy peasy je kot kat orang lain...

**jgn gedik² nk tya kak ton nye band muet brape...hahahha....pastu nk tya SPM kak ton ...PMR kak ton A...hahahah....UPSR B...yg lain..kalu korang gugel..sure xjumpa..


Isnin, 22 September 2014

terabai

satu masalah aku xapdet blog adalah kerana blog aku xcun
tak ade gajet² or kaler² or icon² comel mcm blog orang lain

mak fedap okeh...kalau boleh..mak nak blog mak die byk munga²
tp uols xdapat la gedik² nk cium bau ape...

pastu kaler² ceria tp bukan cenel ceria tu...

ok..banyak mak nk share dgn uols...tpa mak skang ni agak tertekan...tak..bukan mak tertekan ape² button..tak tak..haih..korang xpaham ke?

ni gambor beday aku ngan diorang yg sama  birthday...


aku nampak je muda dlm gambor ni..bos aku pon pelik..beza aku dgn bos aku ni 20tahun...

 ni adalah raya kg style..orang kampung pon xraya ghope gini


 ni dgn colleagues aku...time yang aku menang dpt ekon tuuuu


ni masa g vietnam on may...korg review je la blog org lain pasal vietnam ni...

the kids...nk jalan raya...

qaseh kene eczema...buat masa ni..die xboleh makan ayam...n seafood...sian die..dah la kaki makan...agak kritikal eczema dia...tp healing slowly...

ok..aku bz..ade project baru..harap² dapat tukar keje baru...gaji baru...sekian