Rabu, 8 Julai 2009

bersalah bersarang dihati

mentari seakan malas memancarkan sinarannya pagi ini..dan gua??malas membuka mata...

tatkala gua bermalasan di rumah...sambil melayan gtalk dgn status: sangat malas, dengan tidak semena-mena...

dia: Assalamualaikum...

(oo..makcik Bukan, kawan mak gua nk jual barang mungkin..gumam gua dlm malas..
kalau benar beliau..maka..akan gua katakan tidak..kerana..mane ade ongkos tatkala gua belom menuai ini...)

gua: waalaikumsalamwarahmatullahiwabarakatuh...(sambil malas gua menjawab)

(sape plak minah nih..bukan makcik bukan kawan mak)

dia: kak saya ada bawak kain murah kak...korean silk kak..ambil la kak..murah jer kak..macam² warna ada...

(sambil nk bukak beg besar die n tujuk kain yg die jual)

gua: maaf ye dik..akak xnak la..minta maaf sgt...xpe ye dik.. (dlm kemalasan gua bersuara)

dia: kejap jer kak..mehla kak...cantik kak

(sebelom die bukak beg..dan memburaikan isi dalam beg, baik gua ckp xmo....)


gua: xpela dik..xnk dik...maaf ye...(dgn selambe gua berlalu pergi ke dapur kembali..tp xtutup pintu..sbb rase xsopan n masih rase bersalah pon ade)

(time nih gua rase bersalah ya hamat...sian gak tgk die ...tp siyes gua xde mata wang ringgit malaysia nk beli korean silk ke, italian fabrik ke...malahan gua kering dan xbasah macam orang yg bekerja)


die berlalu pergi dgn muke yg kecewa...dan gua..dihantui rasa bersalah yg sgt sbb die betul² nk niaga...sian kt die..

tp die xtau yg gua punye baju raya da siap...gua da xperlukan baju raya mahupon kain untuk ditempah...sbb gua da beli siap punye pon ade..die juga xtau yg gua belum ambil baju kt akak tukang jahit sbb gua belom abis bayar n xcukup duit nk bayar...die xtau itu semua...

yang die tahu...die perlu menghabiskan barang jualannya...untuk mencari sesuap rezeki..dan gua??guaperlu menghabiskan puasa lagi 2 hari lagi sebelom berakhirnya Rejab dan Sya'ban...

**o..lepas beberape minit...ekceli...gua da xrase bersalah

19 ulasan:

pEts LovEr.. berkata...

ha'a raya dah nak dekat..kalo aku budak2 mesti aku hepi coz bleh dpt $raya..hohooo

Kikuri-sama berkata...

Patutla lepak tahap gaban... tgh pose ganti ghupenye...
Keep it up!

mugiwara berkata...

malas nk gnti awal2!
huh!

baju raya, tempah nk awal2 saja~

~ Lady ell ~ berkata...

ko tk yah nk bersalah nyer..zaman skrng mcm2 taktik org leh buat.tah2 dia nk pukau ko ke...ko ada hak tk bg dia masuk ok!!

kat umah aku ni...pun mcm2 pesen org dtg nk brjual tp laki aku bolayan..pernah sekali dulu org tua tp tk berapa tua..alih2 masuk je umah kata jual ikan kering..padahal org tk ajak pun.trcengang kitaorng tengok.pastu mintak baju buruk la...nk pinjam duit la..alasan laki sakit.ayyo...kitaorng ni sapa ngan dia nk pinjam duit sesuka ati.tp mata tetap melilau keliling umah.lps tu mmg pintu grill umah aku nih tk pernah tk lock.

@tune® berkata...

petslover-->>
skang xhepi ke bg duit raye?
bukan ke memberi lebih baik dr mengambil??
hihi

kikuri-->>
aku malas bukan sbb pose..
sbb mmg malas...

mugiwara-->>
arituh aku dah ganti 6 hari mase buklan syawal..
part balance xleh nk lunas..sbb aku cuti byk sgt

kau lelaki mane ade cuti...so bersyukur la..

tau la kau orang alim..siapalah aku

ell-->>
tu la..nk wat baik kene berpada²...kekdang rase bersalah pon ade..maybe tuh cara die nk cari duit...

ntahla..

sue-ana berkata...

nasib baik ko rejek awal2.kalo ko lyn gak,possibility nk bli tu mmg agak tinggi.lainla kalo ko berjiwa kental.kalau aku,aku mudah tergoda dgn pujuk rayu. eceh!


**aku pun dh ada 2 psg baju raya.yeehaa!!!!!!!

Monkey D Luffy berkata...

adat berniaga

dia faham tu

arfahadnan berkata...

aku kengkadang biler malas tahap gaban..
org bagi salam kat luar..
aku intai kat tingkap..
jawab salam dalam hati..

kalau org jual barang..
aku buat senyap jer dalam umah cam takde org kononnyer walau radio nyer sore leh dengar satu kg..

helomynameisjaye berkata...

aiseheyeh..aku lom abis ganti juga.

mamai berkata...

aku letih bila ada orang datang ofer kain baju nie

NaDiaHaNuM~ berkata...

hoho..
bagi nadia..
klu ade salesperson ke..
lyn jek sket wlupon tanak beli..
paling kureng pon mintak bznes card..
konon2 pape nnt kontek ar.. ;p

itu adalah nasehat lec nadia la..
since ktorg kn major marketing..
nnt kije bt marketing gak..
so leh fhm la perasaan salesperson itu klu tidak dilayan..
huhuh..

nway,takkan akak tuh ade biz card kn?huhuh..

mugiwara berkata...

aik?

emo plak~

pose2 teklok emo2~

@tune® berkata...

sue-ana-->>
tu la..kene rejek..kalau terpengaruh..nahas...

luffy-->>
harapnye begitu

arfa-->>
aku da biasa wat camtuh..ni lupe nk tutup pintu...

kalau x..mmg aku syap kt blakang jer

jay-->>
buke same??
hihi

mamai-->>
ko letih sbb nnt bini ko yg terjah...hihi

nadia-->>
orang jual tepi jalan ade biz kad ke??

mugi-->>
aku xpose..so aku leh emo

en_me berkata...

si dia dah biasa tewww.. mungkin umah org len dah kena hempas pintu .. ghiteww

Aku... Dia... Kamu.. berkata...

Ko kena hati2 gak lainkali. Jangan main laju jer buka pintu. Bahaya tu weh. Kena pukau...x ker naya!

Beware beb!

saya lah berkata...

kalo wa, wa da bli buat kaen buruk sempena hari raya ni

@tune® berkata...

en_me-->>
ntahla..xsampai ati lak

kau..dia dan dia-->>
aku xtutup pintu...

pukau??
huh!!takot mak nyah

engkaulah-->>
oh..aku tidak sekaya itu...

patungcendana berkata...

aku kalau nampak sales person...terus lari jauh2...

re:...memang sedap dan memang real...tapi kau puasa kan...:-D

@tune® berkata...

kau lari...
berapa km sejam??

re: aku xpuasa..uzur...jadi keterliuran aku lebih dr ape yg aku sangkakan