Khamis, 12 Mac 2009

M in Jawa

mate gua degil sgt nih xmo tido...dah kol 1.30am..sok ade odit,kene keje lg..
gua babab jugak mate gua nih...

ni, gua ade sajian bahasa jawa tok lu olang...wa sgt bangga jd anak jawa..kalau lu olang orang jawa tp xpandai cakap jawa..tade hal la...kubur masing²
..lgpon orang skang ramai gak segan nk ckp jawa...ye la..bahasa jawa kan setaraf ngan bahasa jerman..so derang malu la tak gheti berjerman..hihihi

1. menggok-belok


Caki memenggokkan kereta Bole La Makan(saga BLMnya) kekiri utk menyebok melihat eksiden di jalan bertentangan...otaknye memenggok utk mencheck it out lelaki² towing car yg terhangat dipasaran...


2. mencrit-tercirit

owh..tiada ayat seperti perkataan diatas kerana saye risau kalau ade yg sedang menjamah makanan sambil membaca blog...anda akan berasa jijik


kesimpulannye:
caki memenggok kan kereta BLMnye ke R&R di Awan besar utk memencritkan perutnye yg memulas akibat makan terlalu byk sambal tempoyak, lalu henponnye masuk ke lubang jamban tanpa disedari...dengan selambenye..die pon menflush toilet itu dgn harapan orang indah water pon xdpat nk pakai phone tuh lagi..


**cerite, name dan watak telah diubah utk keselamatan dan menjaga privasi orang persendirian..ki..gua xpakai name lu kan??

19 ulasan:

hacienda berkata...

jerman ya...ni aku kasik jerman lagi..kepala aku 'mumet' skrg ni..jom 'ngeteh'..inilah hasilnye slalu berkwn dgn org jawa

mrblind berkata...

jawa ada kena mengena dengan jawi ke..

suya berkata...

menggok adelah berhenti kan...hihi aku kompius berenti dan belok

razor berkata...

pening kepala..

nasib bukan mengok

somewhereonlyweknow berkata...

wa tak paham.
wa tau kile siji lolo bla3

Misz Eyeliner berkata...

ini terjemahan dari kisah sebenar ke apa?

macha_sezs berkata...

yeahh...sesi mari berjerman~~ai suke la nyahhh~~

chucky berkata...

sape la manusia yg jadik bahan tu

yong ibu chem berkata...

uiks..tak paham den..

zairi berkata...

atune mengceklopontetkan KE30 bapak nya ketika nongocurukuntut di hadapan kelibat begorutkutrokilip kororoyo nya.kesudahan nya, bapak atune telah melibas talipinggang pegi haji atuk atune di belikat atune.akhir nya ramai rakan2 atune x pegi keja sebab kena tengok atune kat spital.sekian...

::Cikgu Liza:: berkata...

kehkehhh.... sak iki baru aku ngerti..

::Cikgu Liza:: berkata...

kehkehhh.... sak iki baru aku ngerti..

~ Lady ell ~ berkata...

aku tau..kalau nk fasih bahasa jawa ni kene minum bnyk air asam jawa...:P kan

Kikuri berkata...

Pas ni aku rasa aku nak panggil kau Gusti Puteri Jawa... Ok tak???

mugiwara berkata...

wahahha...
bukn ko ke yg flush hp tu?
malu ek?
tamau gne nama sinri~
wahahhaha!

chucky berkata...

atun dah beri mandat utk aku jawap komen korang,heheheeheh

chucky:ko lah org itu

yong: semuga anda akan paham juge

zairi:bapak kami x kejam sangat,tp bab ke30 tu,bukan atun yg bawak,aku juge yg drebar
tambahan,bapak aku x kejam la

cekgu liza:akhirnye,ade juge yg mengerti,kite serumpun....

ladyelle:jgn air jawa,bumi jawa pon kite kene makan

mugiwara:kesah itu mmg benar²,tiada atune bersame aku didalam tandas

maapkan gua kalu ade tekasar bahasa,aku x tau kenepe atun malas nk gune internet

@t00neY r00neY® berkata...

hehe...sorila..wa tade mase la nk reply..
thanx to caki..

anyway..nih aku reply komeng u olls...

ieda-->>
wa...aku lak mumetnyer..kalau mumet jgn minum teh

blind-->>
maksud lu masuk jawi ke?

suya-->>
ajaran mane tuh?
sesat tuh

razor-->>
jgn otak ko lak menggok..lain jadinye

some-->>
oklah tuh...xmurtad lg tuh

eyeliner-->>
hahaha...
lebey kurang ler

macha-->>
ko suke nok??
mak lagi suke taw

yg lain..caki da balas kn?
kekekek

@t00neY r00neY® berkata...

caki-->>
ko la..sape lagi..

yong-->>
tape²...
cube lagi

zairi-->>
penggunaan tatabahasa yg ringkas..tp harus diperbayakkn kejawaannye kerana masih ade lacking disitu..
hahaha

cikgu-->>
wes ngerti?

ell-->>
fatwa tuh tuk ilangkan pelat omputih jer

kikuri-->>
huish!!
ko nih byk nau nengok sinetronnye

mugiwara-->>
hihihi..
mmg si caki ler...
hhihihi
sile layari blog die yg kehilangan hp

sue-ana berkata...

aku tau "mangan" je..eheh.