Isnin, 19 Januari 2009

Nasi yang banyak

gua xpenah ade entry yg informatif...org pon naik bosan sbb xde input bace blog nih...

gua torai bg seswatu kt lu olang...gua nk blanje lu olang mkn
jgn malu²...makan nasi ambeng..ade mau?

gua perkenalkn nasi ambeng kt lu olang...yg gua tau..nasi ambeng makanan orang Jerman la...bangsa lain mungkin ade...

sejarah da kn..dr Jerman..wa bajet melayu pon ade...wallahualam...slalu ade kenduri jerman a.k.a Jawa la...ade orang panggil slametan(kenduri doa slamat). mitoni (lenggang perut 7 bulan) or kenduri papejer la!!haih..sukati derang la nk letak lam kenduri ape...

Bahan²:
1. Nasi, Mee besar/Meehun, Serunding, Ikan Masin, Ayam masak kicap(masak lain da out of theme..rase ke laut!!), Sayur kacang goreng
2. Dulang & daun pisang

Kaedah:(Dulu)

1. Ayam seekor or ½ ayam akan dibahagikan oleh orang yg paling Muda...kalau lom kawen lebih afdal(sile tglkn nombor telefon anda eh..)tp mestilah sudah berkhatan..die gak akan bahagikan nasi, dan lauk pauk yg ade...

2. Duduk lam satu kumpulan lam 4-5 orang...so makan beramai²...xpon..dibungkus bawa pulang....terpulang..mase kenduri leh mkn kuih muih shaja...

3. mkn secara berjemaah..selepas bace doa berjemaah...

tp skang..kebyakkan orang da ready da nasi ambeng..tiada siapa yg akan mematahkan ayam menggunakan tgn lg..hihi


skang Nasi Ambeng leh didapati kt kedai or pasar malam..wa xberape sure regenye...sile tya Suya...tp leh makan sapai lebam la..tp kaedah nye x ori la...

orang Melayu sebut pelik..aritu g pasar ngan miss jaye..terkekeh² wa gelak dgr die sebut smacam..konfem die Melayu!!
gambar diambil dr sini

31 ulasan:

razor berkata...

terus lapa..

gambar tak de yg zoom ke?

mcm jauh je. xnampak.....

*i.am.me.for.myself* berkata...

tiap bulan puasa je dpt mkn nasi ambang beli kat pasar.. boleh tahan jugak harga kat rm5. tapi banyaknya mak aih leh makan 2 org

NaDiaHaNuM~ berkata...

best la mkn nasik nie..pnh mkn ngn abg2ku dulu..cm tak puas jek..hiii..

KARKADEWA berkata...

nampak mmg menangkap ni...!!

darkk25 berkata...

cakap byk tak guna..lu tahu ape itu mee calong? kompem tak tahu..

hacienda berkata...

aku penah mkn skali kt penang dulu..xtaula jerman ke ape..tp kt opis skrg ni lum try la..opismate aku rmi jawa

sue-ana berkata...

aku ni kategori jerman celup, walaupun mak bapak aku jerman pure.hahaha. gile lama dh xmakan nasi ambeng nih.layan siot, makan ramai2.meriah!!

Nadine Zuharra berkata...

emm,kalau kenduri kat kampung tu dapatla merase nasi ambeng ni..hush,semangat makan tak ingat org kiri kanan..hehe
*me org jawa yang tak reti speaking jawe..time makan tu dengar diorang sembang..aduhai,tak paham langsung..

zairi berkata...

gua dah besa dah ngan nasi ambeng ni tiap kali ada kenduri kat kampung belah wife gua kat sungai pelek.kalau diorang x makan,nasi tu diorang tapau bawak balik rumah.diorang x cakap tapau,diorang cakap bawak balik berkat.kat sungai pelek tu memang jawa true punya.

suya berkata...

oke aku perempuan jawa yang lapar apabila melihat nasi itu.

Monkey D Luffy berkata...

ko jawa ker? makan pedas mesti ko kuat kan

miss ellyzer berkata...

teruja tengok ayam je. ;p~~

Kikuri berkata...

Sejak duj kat kat pontian, tetiap malam khamis mesti ini menunya...

Org kg anta kat surau.

So, skang ni aku dah tak heran makan benda allah ni. Sampai dah tak terlayan. Aku rasa org bandar mesti jakun lagi ngan nasi ambeng! Sedappp... sampai menjilat siku!

alif-mikail berkata...

favourite koi tu!

mrblind berkata...

macam sedap je daun pisang tu..

suhanazainal berkata...

cerita je? ajak ar datang umah ko makan nasik ambeng.

Boyz berkata...

erm...x pernah cube lagik....selalunya lalu je kat depan gerai yang jual mende tu....x terasa menarik...malah geli ade arr.....tapi kekadang tu terpikir plak nak try......pastu letak tempoyak sket...fuh...mesti sedap kan....campor plak daging masak merah+ kailan ikan masin+telor dadar+tomyam....uikzz....macam makan kat kedai ar plak...bodosss...

BudAk hijAu berkata...

weh!!sunguh aku lapau neh..adeh!

apei budak kampung berkata...

weh mcm sedap jer?

hanis berkata...

wah entry makan2
i like!

hanis berkata...

wah entry makan2
i like!

aKu..DiA...kAmU berkata...

Aritu aku gi pasar malam seksyen 7. Selalu aku belasah kueytiaw Pak Yob. Sebab aritu x der aku terpaksa cr alternative lain. Pusing2 aku nmpak org jual nasi ni ler. Dah siap bungkus. Regeny RM5 jer. Bila blk umah aku buka...laaa..nasi putih ker. Aku igt nasi goreng td. Citt...

@t00neY r00neY® berkata...

Razor-->>
kalau zoom gua takut lu kebuluer lak...

i.am.me.for.myslef
husih..2 orang?gua kalau kt umah balun 4-5 orang..tank kecik...

nadiahanum-->>
mmg besh..tp lu mkn ngan abag lu..mmg la derang yg mkn byk..mmg xpuas la...

Karkadewa-->>
tangkapan yg membuah kan hasil!!serius!!

darkk25-->>
mee calong??
calo calo....

macha_sezs berkata...

jerman = jawa?

patot la susah sangat nak paham entry ni~~~

lalala

@t00neY r00neY® berkata...

ieda-->>
penang??
huish..tuh kategori mamak style kot...

sue-ana-->>
gua mmg murtad...tp wa ske jawa!!

Nadine-->>
ramai tol jawa murtad nih...
hihihi...tape...gua ske mkn nasik nih

Zairi-->>
wa tau sg pelek kt mane...berkat tuh barakah tau x?

suya-->>
lapar?sile beli kt pasar selasa

@t00neY r00neY® berkata...

Luffy-->>
makan pedas?leh la..tapi perut xtahan

miss ellyzer-->>
ayam yang yummayyyyyyyyy

kikuri-->>
cane lu jilat siku?
lasat..wa takat jilat jari tangan jer...lu mmg gempak!!

alip-->>
ye ke?bile nk jd jawa?

blind-->>
lu mkn daun jer la eh..dah lu ckp sedap

@t00neY r00neY® berkata...

suhanazainal-->>
mehla dtg...tp tgu aku masak nasi ambeng la

Boyz-->>
geli??
kang ko kene sumpah ngan orang jawa kang

Budak Hijau-->>
lapar ke?
jgn mkn KFC

Apei-->>
bukan mcm lg..mmg pon!!

Hanis-->>
u like it??

aku dia dan kamu-->>
mmgla nasi putih...tp haruman daun pandan sedap x?

@t00neY r00neY® berkata...

mahca-->>
jerman tuh jawa la...
sapai bile pon lu kene memahami maaaaaaaa

chucky berkata...

dah lapo,makan aje lah

chucky berkata...

dah lapo,makan aje lah

~ Lady ell ~ berkata...

kompem ko jhowo...:)