Khamis, 17 September 2009

Pandulah dengan cermat, igatlah orang di belakang

kisah ini gua paparkan untuk pengajaran kepada lu olang.. dgr dr kelik gua kt jabatan rangka dan pemetaan...ye..gua keje kontrak skang...

smoga menjadi pengajaran dan iktibar-->>

* * * * *

Sedang Pak Ahmad memandu kereta Kancil 850EX keluaran tahun 2000nya di lebuhraya utara selatan...dari Setia Alam menuju ke Ipoh...tiba² enjin keretanya tersabatuk² kering seakan² tidak mampu untuk meneruskan perjalanan...

lantas die memberhentikan kenderaannya di bahu jalan selepas exit Petaling Jaya dan Subang Jaya...dicuba start enjin keretanya sekali lagi..namun tiada tanda² bahawa kereta itu akan baik seperti sedia kala..masih berbatuk kokol....

tetibe..datang seorang pemuda, dgn kereta Evo 10nya...namaya Murugan...ye..walaupon Murugan panas baran dan cepat melenting orangnya, namun die masih mempunyai sifat ingin bantu membantu walaupon berlainan bangsa...

Murugan cuba membetulkan dan menggodek ape yg patut...namun...seolah² kereta tersebut tidak mahu menyempurnakan urusannya di atas lebuhraya tersebut..maka berkatalahMurugan kepada Pak Ahmad:

Murugan: ankel..itu kereta kancil kite kasik tow sajalah...saya kasik tarik satu kali pakai tali...
Pak Ahmad: Aisey...boleh ka itu macam?
Murugan: Ayoyoyo..bole la ankel...saya tarak bawak laju punya...
Pak Ahmad: oklah Macha....
Murugan: Saya laju kalu...ankel kasik itu nyala lampu ha...nnt saya ada selow sikit
Pak Ahmad: Ok ok..tq macha..u sgt baik hati la...
Murugan: tadahal ankel..kita kan satu Malaysia

bermula acara tarik menarik ..Evo10 telah menarik kereta kancil...untuk 10minit pertama...segalanya berjalan dengan lancar..tetapi....tiba²..sebuah kereta Subaru Imprezza WRX telah memotong kereta mereka bersama enjin yang menderum ...VROOOooommm

apalagi...si Murugan pon hati suda panas la...die wapon baik hati..tp die cepat baran...cepat² die tekan minyak dan bertukar dari lane 1 untuk kenderaan berat terus ke lane 3...untuk memotong...

berdesup si Murugan pergi...adengan kejar mengejar pun berlaku.Pak Ahmad suda cuak kerana si Murugan telah memecut keretanya dgn laju..maka teringatlah Pak Ahmad akan pesanan si Murugan...

dimainkan lampu untuk memberikan isyarat kepada si Murugan supaya memperlahankan sedikit kenderaannya...namun Murugan seakan² terlupa bahawasanyan die sedang mentowing kereta kancil...

malang sekali...polis trafik yang kebetulan lalu terlihat akan kejadian itu..polis trafik merogerkan hal tersebut kepada rakan setugas. dalam roger an beliau..report nye berbunyi:

"sebuah kereta Subaru dan Kereta Evo10 melebihi had laju yg ditetapkan...dan kereta kancil dibelakang eVO10 sedang melakukan cubaan memotong dengan menyalakan lampu...roger"


* * * *

PANDULAH DENGAN CERMAT...INGATTLAH ORANG YANG DI BELAKANG

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN...


17 ulasan:

Kikuri-sama berkata...

Kelako! Aku ketawa sampai terbatuk kokol! kekekeke...

mamai berkata...

cayala kancil cucuk evo10 fuhh kalau aku punhagin hehehehehe

macha_sezs berkata...

hahaha~
so pada polis tu, pakcik tu la yang salah kan??

selamba la pakcik!

selamat hari raya!

sue-ana berkata...

aku simpati kat Pacik Ahmad tu.misti dh ala-ala hampir kena heart attack kat blkg tu. eheh

selamat hari raya, maap zahir batin.

Mohd Ariff berkata...

adess lama tak gelak mcm ni.

polis tu pun rasanya teragak2 nak buat report. hehe

Amat Ari Aye! Nak wit aye 20cen.

{lumut} berkata...

sian org tue tuh..leh mati.hehe

hacienda berkata...

pehal lak kete laki gua lu masukkan dlm cite nih?

dahsyat...slmt hari raye atune

arfahadnan berkata...

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Berhati-hati di jalanraya..

@tune® berkata...

kikuri-->>
batuk kokol??
sile ke klinik berhampiran anda ye

hihi

mamai->>
hangin...
mungkin ko pemandu lancer?

macha-->>
pakcik tuh steady ajer

dun weri...

selamat raya gak...

sue-ana-->>
ye..pakcik tuh dlam trauma

ariff-->>
nah amik dopocen nih

lumut-->>
leh..tp xmati lagi

ieda-->>
kete laki ko yg ane satu??

arfa-->>
tq

triple x malaya berkata...

salam aidilfitri n maaf zahir batin

saya lah berkata...

ini wa da baca..kalo la yg mngetow tu sebijik ferari, mau nangis shumaker

baginda® berkata...

Kami warga ERA PASCA ingin mengucapkan Salam Lebaran kepada semua pembaca blog ini... DAN....

Walauapepun....

Ampun maaf daripada kami andai...

TERkasar bahasa
TERsilap pukul
TERambil barang
TER'pau' duit
semua TER2 yang lain

Ikhlas dari kami warga Era Pasca:
Naruto Sensei & baginda®

chucky berkata...

kancil tu,kancil oren ke?

en_me berkata...

merapu jerr..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin dr me dikejauhannns wat akak tune ittewww.. njalok ngapuro podo.. wis

patungcendana berkata...

ahaha....tak pasal2 semua kena saman...

selamat hari raya sakan untuk kau juga...:-)

sEapUt "c@ berkata...

selamat hari raya maaf zahir batin atune...

@tune® berkata...

xxx malaya-->>
salam aidilfitri juga

engkaulah-->>
itu tengku djan pon leleh

baginda-->>
salam lebaran juga

caki-->>
hihi...bukan ayah n ipin oke...

en_me-->>
merapu kerapu??
samat ari raya juge

patungcendana-->>
tulah..main saman² jer

selamat ari raya

seaput-->>
samalah kita ye...