Jumaat, 3 September 2010

Season of fruits

Salam Ramadhan...wow...lg 1 minggu nk beraya...as for me..this year masih macam tahun lepas...husband kene kerja..dan akulah manusia paling happy sebab xyah blk kampung Pahang...HAHAHAHAHA...

Photobucket

so...Suriya, Jay, Chucky, Apai...please take note!!HIHIHIHHI

bukan tak mahu blk Pahang...last week aku baru balik kampung...and luckily it's a season of Fruits you all!!!!hahahahahah....

Photobucket

Photobucket

Di kampung yg di Jengka tuh...ada musim Manggis and rambutan Gading...serta rambutan budak sekolah..rambutan budak sekolah ni maksudnya...Felda ada bagi subsidi untuk peneroka tanam biar masa anak peneroka felda nak masuk sekolah, hasilnya dapat di jual. merah² belaka...

Meanwhile, kt Jerantut plak...ada buah Langsat, Rambai, Duku, Duku langsat, Dukong and mata kucing, durian pon ade...gila ah...mmg penuh bonet kereta aku on the way blk ke Meru City...

orang kampung sgt beruntung...walaupon kehidupan mereka simple..tp kalau nk makan buah, ade depan mata...kebyakkan kampung kt Pahang mesti ada kolam ikan...ada yang ada 2 kolam...pergh...

nk serai, sayur ke pucuk paku ke...ape ke...semua ada ada depan mata...kalau berak xlawas..buah ade banyak kt pokok...rezeki Allah tuh...hahahaha

ada yang bela ayam, kambing lembu...

Photobucket

Photobucket

kehidupan kampung jauh lebih baik sebab udara xtercemar langsung...kabus jer...siap pakai air bukit lagi...sejuk....

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

rezeki Allah yang aku dapat tuh...all for freeeeee....weeeeeeeee

tapi, selalunya sebab dah terlalu banyak buah...maka takde sape nk beli...kalau derang tolak harga buah kt cina or orang bandar, RM0.60 sahaja sekilo...kesiankan?

kesimpulannya...bos aku cakap...aku boleh balik kampung more often kalau lepas aku balik sini jer ada habuan untuk die..hihihihi...

3 ulasan:

chucky berkata...

bijak cara ko bodek bos kau

Nadine Zuharra berkata...

hai atune.. ingat nadine lagi tak.. lame menyepi ade on FB je.. hehe
hmm,camne persiapan raya,dah bereh ke..

mm,bln2 puase ni tk mkn sgt buah2 cam rambutan n langsat coz tekak ni rase kering je..siap batuk2 lg..hehe tp lepas raye dah tentu bedal..

k,nak wish atun,hubby n family selamat hari raya..maaf zahir batin..moga ceria2 di Aidilfitri..
: )

KARKADEWA berkata...

kirim buah pikiran 5 kilo!
jgn lupe ikat tepi ye.