Isnin, 8 Oktober 2012

suka duka perjalanan hidup

semua orang mempunyai perjalanan hidup yg berbeza²...
setiap kali aku rase aku facing probs...mesti Allah hantar sorang manusia datang mengadu masalah derang kt aku...

ade satu hari aku rase aku ade banyak masalah...tetibe opis mate aku dtg kt aku cerita tentang masalah die...

KES 1:
die cerite kt aku yang asben die dah tak bekerja tetap since Feb 2012...wutta...all this while die yang tanggung smua kos kehidupan...gaji die mmg jauh beza dgn aku..tp die ade buat bisnes on9...sebulan bolehla dpt RM2K...tp mmg kene kaw2 punye usaha kalau nk hit RM2k tu..tp all the utilities n expenses...die tanggung sorang..mane boleh kan...

then die ckp die msg asben die that morning...tp asben die ckp...baru 7bln die xkeje..wife die dah bising...subhanAllah...terkejut aku...kesian member aku...nanges² die kol mak die...sbb die kate die xde orang lain selain mak die..

dahla baru beli kereta myvi...aku rase myvi mahal...kesian sgt...aku tatau nk nasihat ape...tp aku mmg faham situasi die...almaklumla..perempuan kan nafsu shopping die dilangit ke7...

skang die pregnant anak kedua...asben die sgtla tidak membantu...

Nauzubillah


KES2:
sedangkan lidah lagi tergigit...inikan pula suami isteri...lame dah xmerajuk dgn encik senior...so last week ade la gaduh² manja....(manja la sgt)...

tp 2 hari jugakla aku merajuk...n menggelabah gakla encik asben....

anyway...dalam pada tu..tetibe...caterer lunch aku pulak cerita yang die dah xduk serumah dgn asben die dah setahun lebih...SubhanAllah...

terkedu aku...die cerita yg asben die ade amik ganja...anak die dah 5 orang...last year baru deliver lagi sorang...tp smua die tanggung sekarang...anak skolah, umah sewa...sib baik die pon ade bisnes niaga...

KES 3:
korang bace je la kt blog member aku nye wife nih...asben die same² blaja kt UM  dgn aku..die nih Dr. Azidah...tp aku panggil mel sbb die pakai name mel...comel kot...wakakakak ....(jgn marah ye) agak dahsyat jugak la nasib para wanita sekarang...terkedu aku membacanye..

ade 3 kes dlm 2 entry...korang bacalah ek


to conclude..setiap ujian yang datang dari ALLAH, kite kene hadapi dgn hati yang tenang...ujian kecil datang dari ALLAH yang Maha Besar...

setiap manusai juga takkan lari dari masalah..kadangkala kita akan llihat orang tu macam senang je walhal banyak hal yang die perlu lalui...

ALLAH maha adil...kawan aku yg happy aku tgk..masalah die lain pulak....tp aku berharap yg kaum wanita diseluruh dunia akan mendapat syafaat dr ALlah

5 ulasan:

sheequeenzz berkata...

kdg kdg kita rs kite susah tp ada org lain yg lbh susah kan,

@tune® berkata...

ye la kin..sungguh menginsafkan

Faizal Rahman berkata...

Ok entry ni, cuma ayat last tu rasa perlu dibetul. Yg memberi syafaat biasanya nabi atau makhluk2 lain. Allah perkenankan. Wallahualam.

CahayaYgMemelihara berkata...

tun...
dropping by bila nampak link kat insta...
betul..kalau kita rasa kita susah dan malang...
ada yg lebih malang...

@tune® berkata...

faizal-->.ok thanx ye...

fizah-->>hihi...kan ...bersyukur dgn ape yg ade